Duidelijk is de belangrijkheid van de mens in het werk van Chrys als inspiratiebron. Natuur vormt een andere. Daarnaast is contact met kalksteen (mergel) en het genieten van de rijke cultuurhistorie terug te vinden in delen van zijn werkstukken.

uit 1985 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Stilleven, In de Ban van Oranje

2021

Stilleven, In de Ban van Oranje. Wat als dieren zouden acteren als mensen. Stel libellelarven uitgedost in oranje kledij ten gunste van hun 'sportclub'.

Het laatste bos

2020

De 'oogst' van bomen is in Nederland in verhouding groter dan in Latijns America. 

Het laatste bos

2020

Het laatste bos. Symbolische weergave van het resultaat van ons handelen t.o.v. de natuur door de bouwlust, agrarisch 'noodzaak' en natuur 'beheer'.

Natuur in actie, 'managing natur is a farce'

2020

De schoonheid van een overjarig blad met een colonne van libellen die in protest komen tegen de mensen en hun handelen. Uit de serie 'wat als dieren'zich net zo zouden gedragen als mensen'.

Carnaval des animaux avec 'd Ingel

2021

12 'verlaten' libellehuidjes vormen samen met 'd Ingel een 'zaate hermenie' in de serie 'wat als dieren zouden acteren als mensen'.

Carnaval des Animaux Greun en Geel

2021

In de serie 'Carnival des Animaux' vormen 11 'libellehuidjes' de zaate hermenie Greun en Geel. Wat als dieren zich zouden gedragen als mensen.

Schoonheid van verval, wat overblijft is bruin en roestig

2017

Bruin en roestig vrouwelijk verleid met mooie borsten   Spitse geitenkop hoornig hitsig schoonheid in verval een liert een slakkengang wijngaard liefde klef een vastgekleefd contract   'Schöne Busen, hässlicher Kopf' Wat overblijft is karakter   Han Berghs          

Gewervelde slakken

2015

Compositie met wervels van landgeit en slakkenhuisjes

Natuurlijk stilleven

2015

Een natuurlijk stillleven samengesteld uit materialen die gevonden zijn tijdens struintochten door de natuur in de directe omgeving. Wijngaardslakkenhuizen, eikenhout, lindenbladeren en zaden.

Restmateriaal

2015

Niets zal verloren gaan. Hout, nagels, draden, slakkenhuizen, samen geven zij de invulling aan dit hangende object

Boombinder

2015

Ontwerp van boombinder. Voor een gekweekte boom van een kwekerij op transport gaat worden de takken bijeen gebonden om het vervoer makkelijker te maken.

Boomwachter

2014

In het kader van Kunst en Bomen in Oisterwijk is Chrys Steegmans uitgenodigd als één van de honderd deelnemende kunstenaars om één monumentale boom (valse acacia) met kunst te verrijken. De Boomwachter die sinds 6 mei in een oude acacia aan de Hondsberg te vinden is heeft als boodschap: "LATEN". Bomen bieden bescherming en warmte. Dus de Boomwachter is gekleed in een bodywarmer en broek van hout. In de rechterhand houdt de figuur een jonge boom. Nieuw leven. In de linkerhand houdt de figuur een skelet. Dit staat voor het natuurlijke afsterven. De kleur is roest. Dit staat voor verval. De zetel is gemaakt van resthout. Dit staat voor de ontelbare mogelijkheden die bomen ons bieden. De O op de body staat voor het "laten". De acacia kwam tot de huidige omvang op eigen kracht. Uit respect zou de boom zijn cyclus moeten kunnen volmaken. Afstreven en ineenstorten horen daarbij. 

Het Laatste Avondmaal

2014

Wat als dieren zouden acteren als mensen? Een compositie bestaande uit natuurlijk restmateriaal (verlaten omhulsels van libellen) naar een wereld bekend tafereel. Uit de serie 'wat als dieren zich zouden gedragen als mensen'.  

Spaanse hond

2014

Een Spaanse hond vond zijn einde in Ronda en zijn graf in een kunstwerk in Nederland.

Concerto

2013

16 'verlaten libellelarven' vormen samen een optreden in een verlaten industrieel monument. Op de agenda een klassiek zangstuk.

Earthship

2013

Compositie bestaande uit vervrongen metaal, brons, beton, papier en aangetast hout. Deels restmateriaal omgevormd tot een driedimensionaal object.

Tete de veau

2013

Wat als dieren acteren als mensen? 26 'verlaten' libellelarven vormen samen "Tete de veau', een begrip in de carnavalstijd. Presentatie in een vitrinekastje met lijst.

Grafstuk

2011

Tijdelijk grafstuk voor op een natuurlijke begraafplaats. De keuze voor de materialen is zo gemaakt dat het stuk na verloop van tijd door de natuur wordt opgenomen. Hout- en plantdelen zullen vergaan tot compost. Verwerkte zaden, vet en noten zullen dienst doen als voer.

Detail Aalscholver

2011

Object samengesteld uit hout, metaal en been.

Eben-Emael

2010

Tijdelijke kunstuiting in Marnebel (Eben-Emael) België. Kalksteen, vuursteen, en kiezel. In een open oude verlaten kalksteengroeve vroegen de resten 75 jaar oude vuurstenen om er een kunstwerk mee te maken.

'Gerestaureerde' boom

2010

Samengesteld object van natuurlijke materialen.

De reis van de krab

2008

75 miljoen jaar geologische geschiedenis. Een krabbenpoot als bron voor een kalkstenen beeld.

'Martha'

2005

Martha, geboetseerd naar levend model.

'Samuel'

2002

Snelle schets naar levend model. Gebakken klei.

'Wadende vrouw'

2001

Vrouwenfiguur wadende door ondiep water. Ontwerp voor waterpartij.

'Zelfportret'

2000

Geboetseerd in klei en gebakken zelfportret.

'Portret'

1985

Portret geboetseerd in klei en gebakken. Stond op het affiche voor de eerste solo expositie gehouden in Utrecht. Particuliere collectie. Zwitserland.