Een proces van jaren heeft geleid tot stenige composities gemaakt van puin, dakpannen, bakstenen en betonblokken. Onder de titel 'de Kunst van het toestaan' ontstaan natuurkunstwerken die uiteindelijk een bron van leven gaan vormen. De liefde voor ruïnes en verval vormen onmiskenbaar de inspiratiebron voor deze 'levende' composities. Mensen ontwerpen en bouwen alleen voor zichzelf, waarom niet meteen een bouwwerk voor planten en dieren? Het leidt tot pure rijkdom!

uit 2005 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

De droom; Ecotoren Maastricht

2021

Een bouwwerk gemaakt van gestapeld stenig restmateriaal voor dieren en planten. Een creatieve oplossing voor overbodig stenig materiaal. Architecten bouwen vooral voor mensen. Deze toren kan een inspiratie zijn om ook planten en dieren een onderkomen te bieden. Nederland is volgens Steegmans een te georganiseerd landschap waar menselijk denken en regels de koers bepalen. Natuur laat zich echter niet dwingen en als wij als mensen in staat zijn dingen toe te laten wordt de natuurwereld rond ons rijker. Als wij vogels leuk vinden moeten we insecten toestaan. Als wij willen genieten van bloemen en kleur moeten wij gazons verbannen. Een groene stad met alle gezondheidsvoordelen van dien zou moeten ontstaan vanuit de mensen die er wonen. De openbare ruimte moet niet iets van planologen of landschapsarchitecten zijn maar van de gebruikers van die ruimte.

De droom. De zon om 12 uur op de langste dag

2014

Bouwwerk van stenig restmateriaal waarbij na voltooing de zon om 12 uur op de langste dag een vooraf bepaald punt zal aanlichten. Bij de realisatie wordt ook gebouwd voor flora en fauna.  

Ecotoren

2014

Hergebruik van stenig restmateriaal. Puin op een hoop leidt tot ergenis, creëren we echter een vorm met dit materiaal wordt het een kunstobject. De Ecotoren vormt ook een studieobject om te laten ervaren dat bouwen niet alleen voor menselijk nut zinvol is maar tevens flora en fauna kan dienen. Naast steenminende planten is er bewust ruimte ingebouwd voor reptielen, insecten, kleine zoogdieren, vogels, vleermuizen. Op de uiteindelijke top (ongeveer 7 meter) is als bekroning een ooievaarsnest bedacht. Foto: Eckhard Heck uit '111 Orte in Maastricht die man gesehen haben muss'

Made in France

2014

3 miljoen jaren geleden bracht de Maas grote keien mee uit Belgie en Noord-Frankrijk. In ons Zuid-Limburg verloor de rivier aan kracht en vonden deze keien een nieuwe verblijfsplaats. Dit project combineert natuursteen met stenig restmateriaal en biedt verblijfsruimte aan bijzondere planten en dieren. Een 'natuur' kunstproject dat de aandacht vestigt op duurzaamheid, hergebruik en biodiversiteit in een stedelijke omgeving.

Natuurspeelplaats Gulpen

2011

In 2010 werd Chrys Steegmans gevraagd een ontwerp te maken voor een natuurspeelplaats boven op de Gulperberg in Zuid-Limburg. Uitgaande van de hoogte van deze heuvel (157 meter boven NAP) heeft hij gekozen voor verhogingen (met restgrond uit de gemeente) in het veld in de vorm van 157. Via Google Earth zal deze vervorming van de oppervlakte zichtbaar zijn en de aandacht vestigen op Gulpen. Het terrein, ruim 1 hectare, is naast de kunstmatige heuvels voorzien van diverse speelelementen voor kinderen en volwassenen. Het project is uitgevoerd in 2011 en sindsdien vrij toegankelijk voor gebruikers.

Spel met steen

2010

Compositie met steen ontstaan door samenwerking met inwoners van het dorp Bemelen (leveranciers materiaal) en kinderen van de basisschool de Koelebösch.

Tijdelijke kunst

2010

Tijdelijke kunstuiting gemaakt van restmatateriaal (mergel,kiezel) gevormd in een verlaten kalksteengroeve in België.

Stenig milieu

2009

Natuurproject samengesteld van steen, hout en natuurlijke restmaterialen. Een voorbeeldproject voor het verwerken van overgeschoten bouwmaterialen tot een 'levend' kunstwerk.

Stenig milieu

2006

Compositie van steen, beton en keramiek. Bedoeld als inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar kunstelementen in hun tuin die een uitnodiging zijn voor bijzondere planten en dieren.

Stenig kunstwerk

2005

Spel met stenig restmateriaal. Een gecomponeerde kunstmatige ruïne.